The new findings were revealed by Prof. Ehud Netzer from the Institute of Archeology at the Hebrew University who discovered the tomb of King Herod in May 2007
New archeological findings were recently uncovered at Mount Herodion, the residence of King Herod and his burial place. The new findings were revealed by Prof. Ehud Netzer from the Institute of Archeology at the Hebrew Universitydiscovered the tomb of King Herod במאי 2007. בין התגליות החדשות: תאטרון עם חדר אח"מים ושני ארונות קבורה בהם נקברו כנראה אשתו של הורדוס ואשתו של ארכילאוס בנו. הממצאים החדשים מחזקים את ההשערה כי הקבר שנחשף בשנה שעברה הוא אכן קברו של המלך הורדוס.
הורדוס, מלך יהודה בין השנים 37 לפנה"ס עד ל-4 לפנה"ס, היה ידוע בזכות מפעלי הבנייה המזהירים שיזם והקים ברחבי הארץ, ביניהם: בנייה מחדש של בית המקדש והרחבת הר הבית, הקמתן מחדש של הערים שומרון וקיסריה, ובנייתו של מקום משכנו ומבצרו ולבסוף גם מקום קבורתו – ארמון ההרודיון, ששוכן 15 ק"מ דרומית לירושלים.
The Mausoleum of Herod
המאוזוליאום (מבנה קבר מפואר) בו שכן ארונו של הורדוס שוחזר השנה כמעט במלואו, לאחר שנחקרו הפריטים האדריכליים שנמצאו על גבי שרידי המבנה ומסביבו. מהשחזור עולה כי המאוזוליאום היה מבנה בן שתי קומות, בגובה 25 מטר, שנבנה על בסיס פודיום עם גג בדמות חרוט קעור, מבנה שתאם את מעמדו וטעמו של המלך. פרופ' נצר טוען כי המאוזוליאום נהרס על ידי הלוחמים היהודים שכבשו את האתר במהלך המרד הראשון נגד הרומאים בשנת 66 לספירה. "ארמון ההרודיון נבנה במטרה לשמש בשלב מאוחר יותר כמקום קבורתו של הורדוס אשר נדר בתחילת דרכו להיקבר במקום צחיח ומבודד. הורדוס בחר להקים את הארמון ולקבוע בו את אחוזת הקבר בהר ההרודיון כיוון שמקום זה משקיף על ירושלים וסביבותיה" אומר פרופ' נצר.
The coffins of Herod's family members
בחפירה שהתקיימה השנה באזור המאוזוליאום נמצאו שרידים של שני ארונות קבורה נוספים בגוון לבן בהם כנראה היו קבורים בני משפחתו של הורדוס. הארון האדמדם של הורדוס שהוצג בשנה שעברה שוחזר עתה במלואו יחד עם הארון הגדול מבין הלבנים. למרות גילוי שני ארונות אלו משער פרופ' נצר כי הארון האדמדם, עם הרוזטות (עיטור עגול דמוי שושנה), הוא הארון בו נקבר הורדוס שכן ארון זה יוצא דופן בעיבודו, בליטושו הקפדני ובפשטותו האלגנטית. בניגוד לארונות הלבנים, הארון האדמדם נותץ למאות שברים ופוזר בכל שטח המאוזוליאום. פרופ' נצר מעריך כי בארון הקבורה הלבן, הגדול מבין השניים, שעוטר בדגמים צמחיים, נקברה מלתאקי ("השומרונית") אשתו החמישית של הורדוס ואמו של בנו ארכילאוס. מלתאקי נפטרה ברומא מספר חודשים לאחר מות בעלה וסביר להניח כי גופתה הוחזרה מרומא ליהודה והונחה בצד הורדוס. ייתכן שבארון השני נקברה אשתו השנייה של ארכילאוס, בנו של הורדוס, שמתה בשנת 5 לספירה, אך עדיין לא ניתן לומר זאת בוודאות.
A theater with a grandstand with unique decorations
לא הרחק מהמאוזוליאום נחשף תאטרון שיכול היה להכיל כ-650 עד 750 צופים. בראש אזור המושבים נמצא חדר גדול, מעין יציע כבוד, שממנו צפו המלך וידידיו הקרובים ביותר בהצגות. את קירות החדר מעטרים ציורים שמתוארכים לשנים 15 עד 10 לפני הספירה. ציורי הקיר צוירו על טיח יבש (סקו) ולא על טיח רטוב (פרסקו) שהייתה שיטת הציור המקובלת אצל הורדוס. רק קטעים בודדים מציורי הקיר ששרדו על קירות החדר נחשפו עד כה. בין הציורים, שהיו מוכרים עד כה רק באזור קמפאניה באיטליה, ניתן לזהות קטעים המציגים חלונות עם תריסים דרכם ניבטות סצנות של נוף כפרי וכן פילסטרים (רכיב בניין אדריכלי דמוי עמוד הצמוד לקיר) מעוטרים בשילוב סטוקו (טיח מכוייר) וצבע. "התיארוך של ציורי הקיר מעיד כי בניית התאטרון נעשתה בסמיכות לביקורו בהרודיון של המצביא הרומאי והמשנה לקיסר מרקוס אגריפה בשנת 15 לפני הספירה" מסביר פרופ' נצר. התאטרון, שני החדרים בשני צידיו וחדר האח"מים, נהרסו באופן מכוון בעת בניית החרוט – ההר המלאכותי שהקיף את הבניין העגול שעמד על ראש הגבעה.
A perspective for the future
להערכת פרופ' נצר חפירת האתר כולו תיקח עוד שנים רבות. בנוסף למאוזוליאום, כלל הארמון המפואר מעין "קאנטרי קלאב" ובו בריכת ענק, גני נוי, בתי מרחץ ותאטרון. הארמון היה הגדול מסוגו בעולם הרומאי בזמנו של הורדוס וניתן לשער שמדי שנה הגיעו אליו מאות או אלפי אורחים.
פרופ' נצר מקווה כי האתר החדש שנחשף יהפוך גם הוא בעתיד לפארק לאומי ושמבקרים רבים ימשיכו לפקוד אותו. שאול גולדשטיין, ראש מועצה אזורית גוש עציון בירך היום על הגילוי והבטיח להמשיך לשמרו: "המועצה האזורית גוש עציון רואה בגן הלאומי הרודיון אתר היסטורי יהודי חשוב שיש להשקיע רבות כדי לשמרו. בשנים האחרונות המועצה בראשותי פעלה רבות לשמר ולפתח את האתר באמצעות השקעה של מיליוני שקלים שחלקה הוקדש למשלחת החפירות בראשות פרופ' נצר וחלקה הוקדש לפיתוח המתחם והעשרתו בהמחשות ובמיצג אור קולי. במקביל, המועצה האזורית משקיעה מדי שנה סכומים גדולים בפרסום וביחסי ציבור של האתר, השקעה המצטרפת למאמצי רשות הטבע והגנים".
The excavation team included Jacob Kalman, Roi Porat and Rachel Chachi-Loris. The reconstruction of the burial coffins was done by Orna Cohen and the Israel Museum's laboratory team assisted in uncovering the wall paintings.
The excavations were conducted on behalf of the Institute of Archeology of the Hebrew University with the assistance of the Society for the Investigation of Eretz Israel and its Antiquities as well as with the assistance of donations from individuals, Yad Handiv, and the National Geographic Research Fund. The Gush Etzion Regional Council and the Nature and Parks Authority cooperated with the excavation expedition. The findings of the excavations will be exhibited at the Israel Museum in 2010.
סיפור החפירות באתר ההרודיון יפורסם בגליון דצמבר של מגזין נשיונל ג'אוגרפיק ב-32 שפות. הקרנת הבכורה של סרט תיעודי על החפירות "קברו האבוד של הורדוס" ישודר בארה"ב ביום א', 23 בנובמבר, בערוץ נשיונל ג'אוגרפיק האמריקאי ולאחר מכן גם ב-166 מדינות נוספות.
More of the topic in Hayadan:
One response
These are fascinating discoveries and an interesting article. I enjoyed reading.