הסכום כולל של המלגות – כמיליון דולר * לראשונה תוענק השנה "מלגת רות ארנון להכשרת בתר-דוקטורט" לבוגרות התכנית
שמונה דוקטורנטים מצטיינים, מחציתם נשים, יקבלו השנה את המלגה היוקרתית בארץ – מלגת אדמס, מטעם האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. כל אחד מהדוקטורנטים יקבל מלגה של יותר ממאה אלף דולר לארבע שנות לימודי הדוקטורט (30,000 דולר לשנה) נוסף על פטור משכר לימוד. המלגות יוענקו להם ביום ב', 11 ביולי 2016 בטקס בבית האקדמיה בירושלים במסגרת סמינר אדמס השנתי. הסמינר יארח השנה את פרופ' רות ארנון, נשיאת האקדמיה לשעבר, שתרצה על "פיתוח תרופת הקופקסון – ממעבדת המחקר למיטת החולה ובחזרה". בתו ובנו של מר מרסל אדמס, מייסד תכנית המלגות, לינדה אדמס מירושלים וסילבן אדמס, שעלה לאחרונה מקנדה עם אשתו מרגרט וגר בתל-אביב, יעניקו את המלגות בשם אביהם.
נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, פרופ' נילי כהן, מסרה כי "תהליך הסינון הקפדני של האוניברסיטאות ושל הוועדה המקצועית של האקדמיה לתכנית המלגות מבטיח כי זוכי המלגות, זו השנה ה-12 ברציפות, מייצגים את חוד החנית של חוקרי העתיד של מדינת ישראל בתחומי מדעי הטבע, מתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי החיים וההנדסה".
פרופ' כהן מדגישה כי בוגרי תכנית המלגות יוצאים להתמחות בתר-דוקטורט באוניברסיטאות היוקרתיות בעולם. "אנו גאים בעובדה שמתוך 81 בוגרי תכנית המלגות עד היום נקלטו 26 במשרות בכירות בסגל האקדמי באוניברסיטאות, 2 נקלטו במחקר בבית החולים ביילינסון, 10 בחברות היי-טק ו-3 בהכשרת בתר-דוקטורט בארץ. השקעת קרן אדמס במדענים צעירים ומוכשרים אלו מניבה פֵּרות ומבטיחה את עתיד המדע בישראל", אמרה.
מר מרסל אדמס ממונטריאול ייסד את קרן המלגות על שמו באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשנת 2005, ועד כה זכו לקבל את המלגה היוקרתית 103 חוקרים ישראלים צעירים ומבטיחים. מר אדמס הוא ציוני נלהב החוגג השנה את יום הולדתו ה-96. אדמס נולד ברומניה בשנת 1920. במלחמת העולם השנייה שהה במחנה עבודה שהקימו הנאצים, אך ברח ממנו ועלה לישראל, ואף לחם במלחמת העצמאות. בשנת 1951 עקר לקנדה. ב-1958 יסד את חברת הנדל"ן שלו, והיא גדלה והתרחבה במרוצת השנים.
These are the Adams scholarship recipients this year:
אנג'ליקה אלקן (ניאזוב) – מכון ויצמן למדע, כימיה אורגנית. עלתה עם משפחתה מטשקנט בגיל 5. היא למדה בתיכון בויאר לתלמידים מחוננים ובשנת 2004 קיבלה פרס הצטיינות של משרד החינוך. בצבא שירתה בחיל הים. בשנת 2007/8 היא התחילה את לימודי התואר הראשון באוניברסיטת בר-אילן בדגש על כימיה רפואית, במטרה להצטרף לחוקרים שמעוניינים לשפר את איכות החיים של בני האדם. קיבלה את פרס הרקטור להצטיינות ואת פרס הדקן. בשנת 2011 התחילה את לימודי התואר השני אצל פרופ' איתמר וילנר באוניברסיטה העברית בירושלים. היום היא דוקטורנטית במכון ויצמן למדע במעבדתו של פרופ' בוריס רובינסקי בתחום חדש של כימיה ירוקה העוסק בייצור חומרי ננו ידידותיים לסביבה.
חזי גריסרו – הטכניון, הנדסה תעשייתית וסביבתית. בן 29 וגר בפנימיית הטכניון עם כלתו הטרייה. בגיל 18 הצטרף לתכנית העתודה במטרה לתרום לפרויקטים לבנייה של הצבא ולמשרד הביטחון. הוא מתעניין במיוחד בהגנה על מבנים, נושא פופולארי בצה"ל כיום. בשנת 2008 סיים את התואר הראשון בהצטיינות יתרה והתחיל שירות צבאי. חזי שירת בחיל ההנדסה והיה מעורב בפרויקטים של מחקר על הגנת מבנים מפני פיצוצים. בשנת 2009 סיים קורס קצינים ולמד תואר שני בהנדסת מבנים בטכניון. ב 2014 השתחרר מצה"ל והתחיל את לימודי התואר השלישי.
יעל קורם – מכון ויצמן למדע, ביולוגיה מולקולארית של התא. יעל גרה בבית לחם הגלילית שבצפון הארץ, למדה לתואר הראשון באוניברסיטה העברית בירושלים השתתפה בתכנית "אמירים", תכנית בין-תחומית לתלמידים מצטיינים. בהמשך התמקדה במודלים מתמטיים למערכות ביולוגיות והיא ממשיכה לתואר השלישי בהנחיית פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן במסלול ביואינפורמטיקה. היא מעוניינת לקדם ולפתח תרפיות חדשות.
גלי נוטי – האוניברסיטה העברית בירושלים, מדעי המחשב. גלי בת "יובלים", כפר בגליל התחתון. באביב שעבר התחילה את הדוקטורט שלה בהנחייתו של פרופ' נועם ניסן. היא מתמקדת בתחום "תיאורית המשחקים ואלגוריתמית התנהגותית". כתלמידת מחקר במדעי המחשב ובמדעי המוח היא התרכזה במערכות קבלת החלטות בהשראת עבודתם הקלאסית של טברסקי וכהנמן. בתואר השני היא הצטרפה לתכנית מצטיינים לבוגרים במרכז לרציונאליות. גלי מקווה להצטיין במחקר ולתרום תרומה משמעותית להבנת מערכות אלגוריתמיות שבהשפעתן אנשים פועלים באינטראקציות ביניהם.
Aviya Raviv Moshe - Tel Aviv University, Physics and Astronomy. Research student in theoretical particle physics at Tel Aviv University. Her father was born in Lod and grew up in Rosh Ha'Ain. To study at Elef High School for Natural Sciences, she taught private lessons and worked as a waitress on weekends. She graduated with honors in mathematics, physics and chemistry. Her father volunteered for national service as a teacher for children at risk and prepared students for matriculation. She later completed her bachelor's and master's degrees with honors in particle physics and is now continuing her doctoral studies in the field. She is the mother of a baby. After her post-doctoral studies, she wants to teach in academia in Israel and volunteer in high schools, especially in the periphery, to encourage students, especially female students, to choose to study science.
עשהאל רויכמן – אוניברסיטת בר-אילן, וניהול מדעי החיים. בן 29, תושב הר ברכה בשומרון, נשוי עם 3 בנות. הוא נולד וגדל בירושלים, עבר לכוכב-השחר ואח"כ שנתיים וחצי בבוסטון בעת שנלווה לאביו לבתר-דוקטורט במתמטיקה בהרוורד וב-MIT. עשאהל למד בישיבת ההסדר בהר ברכה ושירת בגולני. בתיכון הוא התמחה במדע ולמד קורסים בביולוגיה ובחקלאות, ובכלל זה שמירת דבורים. בלימודים האקדמיים התמקד במדעי החיים והוא מתכנן לסיים את הדוקטורט בתחום הזקנה, מטבוליזם ומחלות זקנה ולעשות בתר-דוקטורט בחו"ל בתחום חקר הסרטן, תחום שבו הוא נוגע במחקרו הנוכחי.
אלכסנדר שלייפמן – טכניון, הנדסת תעשייה וניהול. עלה מאוקראינה כילד עם משפחתו. מגיל צעיר הוא נמשך למתמטיקה, השתתף בתחרויות לאומיות ובין-לאומיות בתחום ואף זכה במדליית ארד. בסיום התואר הראשון במתמטיקה הוא הגיע לפקולטה להנדסה, תעשייה וניהול בטכניון בתחום של בינה מלאכותית, וסיים את התואר השני בהצטיינות יתרה. הוא המשיך לדוקטורט באותו תחום בהנחייתו של פרופ' כרמל דומשלק. בכוונתו לפתח אלגוריתמים בבינה מלאכותית.
אמתי יובל – האוניברסיטה העברית בירושלים, מתמטיקה. לאמתי מתמטיקה תמיד הייתה "שפת אם". כבר בסיום כיתה ח' הוא החל בלימודי מתמטיקה לתואר הראשון. עשר שנים לאחר מכן סיים את התואר הראשון, וכיוון שכבר צבר 10 שנות ניסיון חיים, הוא הרגיש בשל לתואר השני. בשנים הללו הוא ניגן והלחין מוזיקה, רקד והופיע בקרקס. בגיל 30, כאב לתינוקת, הוא חש מוכן לעולם המחקר במתמטיקה. מטרתו בחיים היא לחפש יופי בכול ולחלוק אותו עם אנשים רבים ככל האפשר.
Ruth Arnon scholarship for post-doctoral training
בפעם הראשונה תעניק השנה פרופ' רות ארנון את "מלגת רות ארנון להכשרת בתר-דוקטורט". בעקבות מסקנות ועדת ארנון (בות"ת) לקידום וייצוג נשים במוסדות להשכלה גבוהה הקימה פרופ' ארנון באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים קרן מלגות להכשרת בתר-דוקטורט לבוגרות תכנית מלגות אדמס, במטרה להקל על הבוגרות לנסוע להכשרת בתר-דוקטורט בחו"ל. הקרן תעניק מדי שנה מלגה של 20,000 דולר. לשנה הראשונה של תכנית המלגות הוסיפה פרופ' ארנון מלגה לאחת הבוגרות משנים קודמות. בסה"כ יוענקו השנה שתי מלגות בשווי כולל של 40,000 דולר.
These are the Ruth Arnon scholarship recipients this year:
רבקה בקנשטיין – הטכניון, פיזיקה. רבקה מסיימת דוקטורט בהנחייתו של פרופ' מוטי שגב בתחום הפיזיקה הבסיסית. היא נוסעת עם בעלה ושתי בנותיה לבתר-דוקטורט במעבדת פרופ' מיכאל לוקין באוניב' הרוורד בארה"ב.
ד"ר סופיה בוחבוט-סיני – מכון ויצמן למדע, אנרגיה סולרית. סופיה סיימה את הדוקטורט באוניברסיטת בר-אילן במכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים בהנחייתו של פרופ' אריה צבן וכעת היא מסיימת בתר-דוקטורט ראשון במכון ויצמן בקבוצתו של ד"ר רפאל קליין במחלקה לכימיה אורגנית. היא נוסעת לבתר-דוקטורט במעבדתו של פרופ' דניאל ון-מקלברג באוניברסיטת אוטרכט בהולנד.