A second synagogue from the days of the Second Temple was found in the excavations in the tower

This is the first case that two synagogues from the Second Temple period are in the same settlement. "The discovery of a second synagogue in the Galilee settlement sheds light on the social and religious life of the Jews in the Galilee during this period and indicates the need for a special structure for studying and reading the Torah and social gathering," said Dina Avshalom Gurani from the University of Haifa, a partner in the management of the excavations

Excavations in a synagogue from the time of the Second Temple in Migdal. Photo: Haifa University
Excavations in a synagogue from the time of the Second Temple in Migdal. Photo: Haifa University

A 2000-year-old synagogue from the Second Temple period has been uncovered these days in Migdal, a large Jewish settlement from the Second Temple period, which served as Joseph's main base during his war with the Romans in the Galilee during the Great Revolt. This is the second synagogue from this period to be uncovered in the tower, and this is the first case uncovered so far of the existence of two synagogues in any settlement from the Second Temple period, a period when the Temple in Jerusalem still stands.

החפירות ארכיאולוגיות באתר נערכות על ידי חברת י.ג ארכיאולוגיה חוזית בע"מ בראשות ד"ר יהודה גוברין ובחסות מדעית של המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן באוניברסיטת חיפה. החפירה מתבצעת במסגרת מכרז של חברת נתיבי ישראל כחפירת הצלה לצורך הרחבת כביש 90 (צומת מגדל).

 "חשיפתו של בית כנסת שני בישוב הגלילי שופך אור על חיי החברה והדת של היהודים בגליל בתקופה זו ומעיד על הצורך במבנה מיוחד ללימוד וקריאה בתורה ולהתכנסות חברתית. גילויו של בית הכנסת החדש במגדל, על ממצאיו הרבים, כגון נרות חרס, קערות זכוכית עשויות בתבנית, מטבעות וכלי האבן ששמשו לטהרה, מעיד על הקשר של יהודי מגדל עם ירושלים ובית המקדש", אמרה דינה אבשלום גורני מאוניברסיטת חיפה, שותפה לניהול החפירות.

מגדל, שמצויה בצידה הצפוני מערבי של הכינרת, הייתה לפני כ-2000 שנה, ישוב יהודי גדול, כשבתקופת חורבן בית שני היא שמשה כבסיסו העיקרי של יוסף בן מתתיהו במלחמתו ברומאים בגליל. מגדל מוזכרת גם בכתבים הנוצריים כמקום הולדתה של מרים המגדלית, שהייתה תומכת מרכזית בישוע ונודעה כ"שליחת השליחים".

צידה המזרחי של מגדל נחפר לפני למעלה מעשור על ידי רשות העתיקות (בניהולה של דינה אבשלום גורני) ובחפירות אלו התגלה בית כנסת, שתוארך גם הוא לימי בית שני. במרכז בית הכנסת נמצאה אבן ייחודית ועליה תבליט מנורה בעלת שבעה קנים, כשהסברה של החוקרים הייתה כי האמן שחרט את המנורה שחזר את המנורה שהוצבה בבית המקדש. אבן זו מוצגת כיום בתערוכה של רשות העתיקות "שביל הסנהדרין" בבית יגאל אלון.

The synagogue that was excavated these days, was partially revealed for the first time in test excavations carried out by the Antiquities Authority at the beginning of the year for Israel Routes under the direction of Barak Tzin. The Antiquities Authority indicated in the excavations the existence of a public building from the Roman period, but because only a small part of it was excavated, there was no definition regarding the nature of the building and its use. The continuation of the current salvage excavation revealed a wide and square building built of basalt and limestone stones, with a central hall and two additional rooms. The walls of the central hall are plastered with white and colored plaster and next to them a stone bench was built, which is also plastered. The ceiling of the hall, which was probably made of wood and mortar, was supported by six pillars, of which two stone bases have been preserved in situ. A small room on the south side of the hall has a plastered stone shelf and may have been used as a room for storing the scrolls.

 בעת החפירות של שנת 2009, היה זה למעשה בית הכנסת הראשון מתקופת בית שני שהתגלה בגליל – והתשיעי בכל הארץ. מאז התגלה עוד בית כנסת אחת מהתקופה בגליל וכעת לא רק שנמצא עוד בית כנסת, אלא שמדובר בפעם הראשונה שמתגלה בית כנסת שני באותו היישוב. לדברי החוקרים, גילוי זה שופך אור חדש על החיים היהודיים בימי בית שני. "בתקופה זו בית המקדש עדיין קיים ולכן הסברה הייתה שמיעוט העדויות על בתי כנסת נבע מכך שאולי זה לא היה מבנה נפוץ. כלומר, לאור מרכזיות הפולחן בירושלים, אולי לא היה צורך בבתי כנסת רבים ביישובים עצמם", אמרה פרופ' עדי ארליך, ראש המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה .

 אלא שמציאת שני בתי כנסת ביישוב של כמה אלפי תושבים – ובמרחק של פחות מ-200 מטרים זה מזה, משנה כעת את התמונה. "העובדה שמצאנו שני בתי כנסת מעידה על כך שהיהודים בני תקופת בית שני חיפשו מקום להתכנסות דתית ואולי גם חברתית. העובדה שמצאנו בבית הכנסת האחר במגדל אבן ועליה חרוטה מנורה בית המקדש מלמדת אותנו שהם אכן ראו בירושלים את המרכז הדתי – והפעילות המקומית נעשתה בצל המרכזיות של ירושלים ובכפוף אליה. בית הכנסת הנוכחי שאנחנו חופרים נמצא בצמוד לרחוב מגורים. בית הכנסת שנחפר בשנת 2009 היה מוקף אזור תעשייה. כך שבתי הכנסת המקומיים ניבנו בעצם בתוך המרקם החברתי של הישוב", סיכמה אבשלום גורני.

"חשיבות הפרויקט הבטיחותי שאנו מקימים בחברת נתיבי ישראל כאן בצומת מגדל שעל שפת הכינרת יאפשר הצלת חיי אדם ומניעת תאונות דרכים. כמהנדס שנים רבות אני גאה שבזכות פרויקטי ההווה והעתיד של חברת נתיבי ישראל יש לנו הזכות לגלות ממצאים מדהימים כאלה על עברה המפואר של ארץ ישראל", אמר שי קלרטג מנתיבי ישראל. ד"ר יהודה גוברין מציין כי בכוונת כל הגורמים המעורבים, לפעול לטובת שימורו של בית הכנסת באתרו, והנגשתו בעתיד למבקרים, בתיאום עם הרשויות. 

  לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "חשיבותו של הממצא, שנתגלה לראשונה בחפירת רשות העתיקות ושהולך ונחשף כיום בחפירת משלחת אונ' חיפה, רבה. במהלך השבועות הקרובים, נקיים דיון באשר לאפשרות לפתח האתר כאתר קולט קהל."

The synagogue and the findings of the excavation will be presented for the first time at the conference of the Institute of Archeology which will be held at the University of Haifa and will be broadcast simultaneously on December 28.

More of the topic in Hayadan:

One response

  1. The main thing is that she came to take a picture with the broom, as if she were participating in the digging. Like the CEOs of pharmaceutical companies who pose for the newspaper in a white coat.

Leave a Reply

Email will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismat to prevent spam messages. Click here to learn how your response data is processed.