גלקסיה בצביר הענק אבל 3627 נעה במהירות בתוך הצביר, בהשאירה "זנב" של אבק וגז שבו למרבה ההפתעה נוצרים כוכבים חדשים
Pictured: the law of the galactic long tail
אסטרונומים מצאו עדות ליצירת כוכבים בתוך זנב ארוך של גז הנמשך הרחק מעבר לגלקסיה ההורה שלו. הגילוי מעיד על כך שכוכבים "יתומים" שכיחים הרבה יותר ממה שהיה מקובל לחשוב עד כה.
התצלום שבו נראה גוף דמוי שביט, בצילום בתחום קרני ה-X באמצעות טלסקופ החלל צ'אנדרה, של נאס"א ובתחום האור הנראה בידי טלסקופ מכון המחקר האסטרופיסי הדרומי (SOAR) בצ'ילה. אורכו של ה"שביט" למעלה מ-200 אלף שנות אור והוא נוצר כשגז נקרע מגלקסיה המכונה ESO 137-001 הצוללת לתוך מרכזו של צביר אבל 3627 – שהוא צביר כוכבים ענק.
"זו התצורה דמוית הזנב הארוכה ביותר שראינו מעודנו, אומר מינג סאן מאוניברסיטת מדינת מישיגן שעמד בראש המחקר. ונראה שדווקא בזנב זה יש פעילות רבה של יצירת כוכבים חדשים ולא של הרס."
התצפיות מעידות על כך שגז בזנב משמש ליצירת מיליוני כוכבים. בשל הכמות הרבה של גז ואבק הנדרשת ליצירת כוכבים, תהליך זה מתרחש בעיקר בתוך גלקסיות, והאסטרונומים סברו כי לא סביר שמספר גדול של כוכבים יווצר מחוץ לגלקסיות. "זו אינה הפעם הראשונה שבה אנו רואים כוכבים נוצרים בין גלקסיות", אומר חבר הצוות מגאן דוניו, אף הוא מה-MSU. "אך מספר הכוכבים הנוצרים כאן הוא עצום."
The stars are formed in 29 regions of ionized hydrogen gas that glow in visible light (pictured). These regions are located down the galaxy, right next to or inside the tail. Two X-ray sources measured by Chandra are also in the same region, further evidence of star-forming activity. The researchers believe that these orphan stars were formed in the last 10 million years that we are able to see (the galaxy is about 220 million light years from Earth).
מדובר באלפים רבים של כוכבים, אך הם מבודדים משאר הכוכבים בגלקסיה ובסטנדרטים של גלקסיות, אלו כוכבים בודדים, אומר מארק וויט, חבר נוסף בצוות. "אם יווצרו חיים על כוכב לכת בקבוצה זו בעוד כמה מיליארדי שנים, הם יראו שמים אפלים מאוד."
The research will be published in the December 10 issue of the Astrophysical Journal.
For information on the NASA website