טלסקופ החלל שפיצר חקר את היקום באור אפשר "תת אדום והצליח לצפות בעצמים המרוחקים ביותר ביקום
לאחר יותר מ- 16 שנים של חקר היקום באור תת אדום, ועל ידי כך חשף פלאים חדשים במערכת השמש שלנו, בגלקסיה שלנו, ומעבר להן – הגיעה המשימה של טלסקופ החלל שפיצר של נאס"א לסיומה.
מהנדסי המשימה העבירו ביום חמישי, 30 בינואר 2020 את הטלסקופ למצב בטוח והפסיקו את התצפיות המדעיות. מנהל פרויקט שפיצר, ג'וזף האנט הכריז כי המשימה הסתיימה באופן רשמי.
שפיצר, ששוגר בשנת 2003, היה אחד מארבעת מצפי הכוכבים הגדולים של נאס"א, עם טלסקופ החלל האבל הצופה באור הנראה, מצפה הרנטגן צ'אנדרה ומצפה הכוכבים קומפטון שחיפש קרני גמא. מערכת התצפיות הגדולה הדגימה החשיבות או הצורך בשימוש באורכי גל שונים כדי ליצור תמונה מלאה של היקום.
"שפיצר לימד אותנו על היבטים חדשים לחלוטין של היקום וקידם את הבנתנו לגבי כיצד היקום עובד, עזר לנו להבין את מקורותינו ועזר לענות על השאלה האם אנו לבד", אמר תומס זורבוצ'ן, מנהל שותף לתחום משימות החלל במינהל המחקר של נאס"א בוושינגטון. "המצפה הגדול הזה זיהה גם כמה שאלות חשובות וחדשות וכן עצמים הדורשים מחקר נוסף, והותיר מיפוי למחקרים עתידיים. ההשפעה העצומה שלו על המדע תישאר גם הרבה מעבר לסיום המשימה."
Among his many scientific contributions, Spitzer studied comets and asteroids in our solar system and discovered a previously unknown ring around Saturn. He studied the formation of stars and planets, the evolution of galaxies from the early universe to the present, and the composition of interstellar dust. Spitzer has also proven to be a powerful tool for detecting extrasolar planets. Among other things, the scientists used it to identify the seven Earth-sized planets in the TRAPPIST-1 system, the largest number of planets found around a single star, and determine their densities.
ב-2016, בעקבות סקירה של משימות האסטרופיזיקה, החליטה נאס"א להפסיק את פעולותיו של שפיצר ב-2018 לקראת שיגורו של טלסקופ החלל ג'יימס ווב, אשר גם יחקור את היקום באור תת אדום. כאשר ההשקה של ווב נדחתה, שפיצר קיבל הארכה להמשך הפעילות עד השנה. ההארכה נתנה לשפיצר זמן נוסף כדי להמשיך לייצר מדע ותובנות רבות שיסללו את הדרך עבור ווב שאמור להיות משוגר ב-2021.
"כל מי שעבד על המשימה הזאת צריך להיות גאה מאוד היום," אמר האנט. "ישנם מאות אנשים שתרמו ישירות להצלחתו של שפיצר, ואלפים שהשתמשו ביכולותיו המדעיות כדי לחקור את היקום. אנו משאירים מאחור מורשת מדעית וטכנולוגית רבת עוצמה".
Keeping the cold
אף על פי ששפיצר לא היה הטלסקופ הראשון של נאס"א בתחום התת אדום, שפיצר היה הטלסקופ התת אדום הכי רגיש והביא מבט עמוק יותר ורחוק יותר של היקום בתת אדום מאשר קודמיו. ממסלולו מעל האטמוספירה של כדור הארץ, שפיצר יכול היה לצפות בכמה אורכי גל שאי אפשר לצפות בהם מהקרקע. היתרון של שפיצר היה שמיקומו ביחס לכדור הארץ איפשר לו להימנע מהפרעות בקרינה תת אדומה שמקורן בכדור הארץ עצמו, דבר שנתן לשפיצר רגישות טובה יותר אפילו לעומת טלסקופים גדולים יותר על פני כדור הארץ.
Spitzer's main mission came to an end in 2009, when the supply of liquid helium for cooling, needed to operate two of its three instruments, an infrared spectrograph (IRS) and a multichannel photometer (MIPS) ran out. The mission was considered a success, having achieved all of its objectives Its main sciences and more. But Spitzer's story is not over. Engineers and scientists were able to maintain the mission using two of the four wavelength channels on the third instrument, the Infrared Array (IRAC). Despite the engineering and operational challenges, Spitzer continued to produce important scientific findings for another ten and a half years. Much longer than the mission planners expected.
During his extended mission, Spitzer continued to make significant scientific discoveries. In 2014, he detected evidence of asteroid collisions with a star system during its formation. providing evidence that these collisions may have been common in early solar systems and critical to the formation of the planets. In 2016, Spitzer teamed up with Hubble to photograph the most distant galaxy ever detected. From 2016 onwards, Spitzer studied the TRAPPIST 1 system for more than 1,000 hours. All Spitzer data is free and publicly available in the Spitzer Data Archive. Mission scientists say they expect researchers to continue making discoveries with Spitzer long after the mission ends.
"אני חושב ששפיצר הוא דוגמה של הטוב ביותר שאנשים יכולים להשיג," אמר מדען הפרויקט מייקל ורנר. "אני מרגיש בר מזל שעבדתי על המשימה הזאת, ועל כך שראיתי את התחכום והגאונות של חברי הקבוצה."
לפרויקט שותפים רבים בקהילה המדעית – מהמעבדה להינע סילוני של נאס"א (JPL) בפסדינה, קליפורניה, האגף המדעי של נאס"א בוושינגטון, חברת לוקהיד מרטין שבנתה אותו, המרכז המדעי של שפיצר בקלטק בקליפורניה שבו גם מאוחסנים הנתונים המדעיים. קלטק מנהלת את JPL עבור נאס"א. המכשירים האחרים נבנו על ידי אוניברסיטת קורנל ואוניברסיטת אריזונה בטוסון. מכשיר IRAC פותח במרכז טיסות החלל גודארד של נאס"א בשיתוף המצפה הלאומי של הרווארד בקיימברידג' מסצ'וסטס.
To the article on the NASA website
More of the topic in Hayadan: