Preeclampsia is a life-threatening multisystem disease and one of the main causes of maternal and fetal mortality. Its global prevalence is about 5% of pregnancies
Technion researchers present new discoveries concerning preeclampsia. In their estimation, the research findings will advance the treatment of the disease through the development of methods for early and non-invasive diagnosis and a better understanding of the molecular changes associated with preeclampsia. The findings were published in MED, Cell Press' flagship clinical and applied research magazine.
The joint article presents New biomarkers That will make it possible to diagnose early preeclampsia in its pre-symptomatic stage and thus offer a more effective intervention that will save illness and suffering from both the mother and the fetus. The researchers state that they are working to develop targeted scans for the early, non-invasive diagnosis of those biological markers in the maternal blood or in the cervix.
את המחקר הובילו הדוקטורנטית ענבל אדמתי והמסטרנט ניב סקרביאנסקיס בהנחיית ד"ר עמית צייזל מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ופרופ' עידו שולט מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט ומהקריה הרפואית רמב"ם. במחקר השתתפו חוקרי הטכניון ד"ר האנה הוכגרנר וד"ר אסנת אופיר ופרופ' שמחה יגל מבית החולים הדסה.
Preeclampsia (preeclampsia) היא מחלה רב-מערכתית מסכנת חיים ואחת הסיבות העיקריות לתמותת יולדות ועוברים. שכיחותה העולמית עומדת על כ-5% מההריונות והיא מאופיינת בשונות רבה בחומרתה ובמאפייניה. במצבים מסוכנים היא עשויה לפגוע בכליות, בכבד, במוח ובאיברים אחרים של האם. הטיפול היחיד כיום הוא לידה יזומה מוקדמת, הוצאת השליה ועימה העובר יגרום לשיפור במצב האם וסיום המחלה. השליה, המתפתחת במהלך ההיריון, היא מבחינה גנטית איבר של העובר ולא של האם. לדברי הדוקטורנטית ענבל אדמתי, "איבר זה פולש לגופה של האם תוך כדי 'תמרונים מולקולריים' המונעים מהאם לדחות אותו. השליה היא עורק החמצן של העובר והיא מספקת לו לא רק חמצן אלא גם את כל חומרי התזונה, את ההגנה החיסונית ואת המשאבים ההורמונליים ומסלקת פסולת מגופו."
את הדוקטורט בטכניון החלה אדמתי בתקופת ההיריון הראשון שלה. יום אחד, כחודש וחצי לפני מועד הלידה המיועד, היא הובהלה למיון בעקבות כאבים ושם התגלה כי היא סובלת ממופע חמור של רעלת הריון. הצוות הרפואי מיהר להכניס אותה להרדמה מלאה וליילד אותה במצב זה. כשהתעוררה היא גילתה שהיא אם לתינוקת בריאה. בחופשת הלידה היא החליטה שאינה רוצה לחזור לנושא המקורי של תזת הדוקטורט, מחקר בדגי זברה, אלא להתחיל לחקור את המחלה שטלטלה את חייה. "היה לי ברור שזה לא תחום שד"ר צייזל עוסק בו, ותיארתי לעצמי שאצטרך למצוא מנחה אחר, אבל הוא הציע לי להישאר אצלו ולהוסיף את פרופ' עידו שולט מהפקולטה לרפואה כשותף מהצד הקליני." תוך זמן קצר הפך פרופ' שולט למנחה-שותף ועבודת הדוקטורט החדשה של אדמתי נכנסה למסלול.
הרעיון היה להשתמש בכלי המרכזי של המעבדה, שנועד לאנליזה של ביטוי גנים בתאים בודדים, לאנליזה של שליות מהריונות שבהם התפתחה רעלת היריון. "אחד האילוצים בשיטה הזאת," מספרת אדמתי, "היא שהטכנולוגיה הזאת מצריכה רקמות טריות, וככה מצאתי את עצמי לפעמים נוסעת באמצע הלילה עם צידנית מלאה קרח כדי להביא רקמות שליה מאימהות שזה עתה ילדו."
The Technion researchers show in their article that preeclampsia is indeed divided into two very different types. One erupts early and is often more dangerous; The other erupts later and will usually be less severe. The existence of these two distinct diseases was already known before, but the current study is the first to map the two diseases at the molecular level and addresses the issue of the heterogeneity of the disease at the single-cell level.
The researchers examined the differences between a placenta from early pregnancy toxicity versus a placenta from premature birth without toxicity, and at the same time a placenta from late pregnancy versus a placenta from a normal pregnancy. Part of the challenge was to understand exactly in which cell types changes occur, since the placenta is a tissue with several dozen cell types. In preeclampsia, the researchers discovered an extensive disruption in the genetic control of all types of cells in the placenta and signs of an inflammatory process originating from overactivity of the immune factors in this organ. According to them, in early toxemia the placenta occupies a central place in the disease processes, while late toxemia is characterized by little involvement of the placenta in inflammatory and other processes.
במחקר תמכה קרן רעלת ההריון באמצעות מענק מחקר ע"ש Peter Joseph Pappas.
for the article in the journal MED
More of the topic in Hayadan:
- For the first time, human skin cells can be directly transformed into cells of a placenta
- The placenta is the first organ of the fetus
- The decade of placenta research - official tour of the Pluristem factory
- The blood protein test for early detection of preeclampsia
- Researchers have developed a groundbreaking method for the early diagnosis of preeclampsia